Kypr

Kypr obecně

Tento ostrov láká především svým stále slunečným počasím, krásnými plážemi, křišťálově čistým mořem a historickými památkami. Jeho přednosti jsou známy nejvíce u návštěvníků z Velké Británie, ti tvoří zhruba polovinu všech turistů. Celkově je kvalita služeb na vysoké úrovni a je ovlivněna kvetoucím cestovním ruchem. Kypr je od roku 1974 rozdělen na jižní (řeckou) a severní (tureckou) část, přičemž drtivá většina turistů míří do jižní části ostrova. Lidé na Kypru jsou nesmírně milí a přátelští. Není problém se s nimi domluvit anglicky. Kypr bývá také často označován jako „Afroditin ostrov“. Podle bájí se zde zrodila bohyně lásky Afrodita.

Geografické údaje

Kypr je ostrov nacházející se ve Středozemním moři. Geograficky nejblíže má k Turecku a Sýrii. Ostrov obývá dohromady zhruba 1 milion lidí. Jeho rozloha činí 9 251 km2 a je třetím největším ostrovem Středomoří. Hlavní městem je Nikósie.

Počasí na Kypru

Dominantním znakem kyperského počasí je slunce. To zde svítí přes 320 dní v roce. V hlavní turistické sezóně (červen až září) se průměrná teplota přes den pohybuje okolo 30˚C. Není však výjimkou, kdy se denní teplota vyšplhá i ke 40˚C. Dusné klima však doplňuje všudypřítomný vítr, díky kterému se pobyt na slunci stává snesitelným. Nezanedbatelná je i vysoká vlhkost vzduchu, která pomáhá růstu místní vegetace.

Jídlo a pití na Kypru

Základní koncept vychází z řeckého jídla. Obvykle je tvořeno grilovaným masem nebo rybou a dušenou zeleninou. V restauracích je obsluha vždy milá a ochotná, dobře komunikuje anglicky. Často se zde také setkáte s velkou štědrostí majitelů restaurací, kteří vás neváhají obdarovat vínem nebo kávou na účet podniku. Na Kypru si také všimnete, že jídlo je vždy zásadně podáváno horké, nikoliv jenom teplé.

Předkrmy

Meze jsou určitým typem předkrmu, který může být podáván jednak jako teplý i jako studený. Jedná se o menší pokrmy z masa a ryb. Oblíbeným předkrmem je také dolmades, neboli jehněčí s rýží zabalené do vinných listů. Neměli byste také vynechat ochutnávku tradičního ovčího sýra halloúmi, který je připravován na nespočet způsobů.

Jídla

Jak už bylo řečeno, kyperská kuchyně je založena na té řecké. Na jídelním lístku tedy nalezneme tradiční řecké pokrmy. Kromě toho si ale můžeme všimnout i některých kyperských specialit jako je např. moussaka (mleté maso s lilkem, tykví a bramborem), tavas (kousky jehněčího se zeleninou), keftédhes (masové kuličky s bylinkami) nebo kléftiko (pečené jehněčí ochucené mátou). Přestože Kypr obklopuje moře, lov mořských živočichů není tak intensivní. Na jídelním lístku se i tak setkáte s krevetami, chobotničkami nebo kalamáry. Z ryb nejčastěji narazíte na mečouna, pražmu nebo sleď.

Pití

K obvyklým kyperským nápojům se řadí vína nejrůznějšího druhu. Oblíbená je zejména sladká Commandaria, která je připravována tradičním způsobem. Často se také pije řecké ouzo a místní sherry. Čech by mi neměl zahálet s ochutnávkou místního piva Keo.

Fotogalerie

Pohled na pobřeží - Autor: neuveden Pomerančovník na Kypru  - Autor: neuveden Grilovaný tradiční kyperský sýr Halloumi - Autor: neuveden Chameleon na stromě - Autor: neuveden

Fotky od uživatelů

Nahrajte vaši fotografii z dovolené. Získáte 20 Tbodů.

Vložit vlastní fotografii +

Autor:
Popisek:
Fotka:

Další fotky okolí

Zatím nejsou evidovány žádné fotky okolí.

Komentáře k místu

Podělte se o vaše zkušenosti nebo zážitky s ostatními. Získáte 10 Tbodů.

Přidat komentář +

Jméno:
Text:
Zatím žádné komentáře.